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2019年8月20日 星期二

薩拉熱窩聞見記:毀滅一個城市好容易

薩拉熱窩今貌,可見街道寬闊整潔

近嚟心緒不寧,腦海中成日出現民初某位詩人嘅詩句:「近來心事亂如麻,想起國事XXX」,胡思亂想中,竟然浮現左旅遊薩拉熱窩(Sarajevo)嘅畫面。
薩拉熱窩雖然唔係歐洲一線城市,但佢嘅名氣唔細,城市整潔,環境優美,輮合左基督教同伊斯蘭教嘅文化;呢座城市亦背負左沉重嘅歷史包袱,1914年奧匈帝國皇儲斐迪南夫婦在薩城被塞爾維亞刺客所殺,結果引致第一次世界大戰。
斐迪南夫婦被暗殺嘅拉丁橋

二次大戰後南斯拉夫聯邦成立,薩拉熱窩屬南斯拉夫聯邦中波斯尼亞共和國嘅首府。1984年薩市主辦冬奧,係薩拉熱窩最風光嘅一刻,世人認識到東歐有一座咁美麗嘅城市,當地人亦以舉辦冬奧為榮。可惜好景不常,1992年前南斯拉夫爆發內戰,塞爾維亞武裝分子為左維持一個大一統嘅南斯拉夫,對其他族群如克羅地亞族和回教徒無差別攻擊,居於薩拉熱窩嘅主要係回教徒,佢地奮起還擊,雖然武力唔對等(塞族部隊擁有蘇式精良武器,回教徒只有槍枝),薩拉熱窩被塞族部隊四面圍城,居民幾乎彈盡良絕但仍苦苦支撐四年。1996年南斯拉夫各族和解,結果係南斯拉夫分裂成六國,薩拉熱窩現成為波斯尼亞嘅首都。
內戰雖然已結束左廿幾年,但戰爭嘅痕跡仍隨處可見,市內唔少建築物仍留低子彈窿或炮孔。筆者印象最深係冬奧雪橇賽道,彎彎嘅賽道已成頹垣敗瓦,周圍雜草叢生,較完整嘅噴滿塗鴉。筆者同友人在賽道上遊走,擺出唔同姿勢留念,興奮過後卻湧上一陣荒涼嘅感覺:原來毀滅一座城市,係咁輕而易舉嘅事。


冬奧遺跡

毀滅一座城市其實唔難,只要有兩種天下無敵嘅武器就成:愚蠢同專制。當年塞族好戰份子唔係愚蠢到以為武力可解決一切,又點會生靈塗炭?南斯拉夫政府唔係迷信一黨專權係靈丹妙藥,又點會令這座城市毀滅呢?
大家不妨對號入座,看看東方某座大城市如何走入毀滅之路!

文、圖:多羅羅

#薩拉熱窩
#南斯拉夫內戰
#1984冬奧

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